2.8.06

Ταξιδεύτρες

Αυτές είναι μάλλον το πιο ιδιαίτερο στοιχείο των νησιών. Είναι γυναίκες που έχουν τη χάρη των Λουάνων, γεννήθηκαν στο φως τους και βρίσκονται συνεχώς σε επαφή με τους ιστούς που κρατάνε τον κόσμο ενωμένο. Από κει δεν αντλούν ενέργεια, δεν τους επιβαρύνουν, γιατί είναι οι ίδιες κομμάτι τους. Δεν είναι ούτε μάγισσες, ούτε και ιέρειες και δε λειτουργούν σύμφωνα με κάποιους νόμους παρά μόνο με αυτούς που διέπουν τη φύση.

Ανάλογα με το ποια σελήνη βρισκόταν στον ουρανό την ώρα που γεννήθηκαν οι δυνάμεις τους είναι διαφορετικές. Για παράδειγμα οι κόκκινες (λατρεμένες, λατρευτές) δένουν τα μάγια του έρωτα, ενώ οι γαλανές (ονειρεύτρες, ονειρεμένες, οραματίστριες) κατέχουν την τέχνη της επικοινωνίας με κάθε τι ζωντανό. Οι δυνατές μπλε της Σέξτιας σελήνης είναι οι πιο σπάνιες και αυτές που ο κόσμος τιμά περισσότερο από όλες. Αυτές τιθασεύουν τη θάλασσα, της ψιθυρίζουν και την ηρεμούν, μιλούν στους ανέμους για να φυσούν τα πανιά των καραβιών.
Ενώ η χάρη των Λουάνων είναι δύναμη που δε μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να βλάψει, η έβδομη σελήνη, η Σέπτια, τρελαίνει τις κόρες της. Είναι αυτή που κρατά τα μυστικά και τα φυλάγματα, τους φανερώνει το μέλλον, συνήθως αποτρόπαια γεγονότα που δε μπορούν να αλλάξουν. Τις ταξιδέυτρες της, τις λένε σαλεμένες και λειψές ή καταραμένες και πολλές είναι τυφλές, γιατί επάνω στην τρέλα τους βγάζουν τα μάτια τους μόνες τους για να μη βλέπουν. Η αληθινή χάρη της έβδομης, της ιώδης σελήνης, είναι να δώσει στις κόρες της δυνατή βούληση για να αντέξουν τη γνώση που θα κατέχουν.

Συγκεκριμένα βότανα και πέτρες συμβολίζουν συγκεκριμένες δυνάμεις. Το διαμάντι και το νυχτολούλουδο είναι για παράδειγμα τα σύμβολα και οι βοηθοί των γαλανών, χωρίς τα ίδια τα αντικείμενα να είναι μαγικά.

Οι ταξιδεύτρες, δε μένουν ποτέ σε ένα μέρος. Μετακινούνται συνεχώς για να προσφέρουν τη βοήθεια τους σε όποιον τη χρειάζεται. Δεν κάνουν οικογένεια και δεν έχουν σταθερό σύντροφο. Κάνουν παιδιά και πολλές φορές οι κόρες τους κληρονομούν κάποια από τη χάρη των Λουάνων.

Κάθε εποχή (έξι δικούς μας μήνες) ανατέλει η Λουάνη, στην οποία οφείλεται και το μέτρημα του χρόνου. Είναι η ασημένια σελήνη και το φως της είναι το πιο δυνατό από όλα. Όταν βρίσκεται στον ουρανό καμία από τις άλλες σελήνες δε φαίνεται εξαιτίας της λαμπρότητας του φωτός. Τα κορίτσια που γεννιούνται όταν αυτή είναι ολόγιομη είναι οι κόρες της Λουάνης. Έχουν όλες τις δυνάμεις των άλλων μαζεμένες, μα και άλλες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να βλάψουν αντί να βοηθήσουν. Στην εποχή που γράφω (από τότε που ξεκίνησε το όλο θέμα) οι γυναίκες αυτές υπάρχουν μόνο στους θρύλους.

Για τις Ταξιδεύτρες, θα μπορούσα να συνεχίσω να γράφω επ άπειρο. Έχω σκεφτεί τόσο επάνω τους και τις έχω πλάσει αρκετά στέρεες στο νου μου, τόσο που μου φαίνονται υπαρκτές (εν ολίγις έχω αρχίσει να τα παίζω :P ) όμως θα σταματήσω εδώ γιατί νομίζω πως έχετε πάρει μια γενική ιδέα, ε, και δε λέει να τα πω και όλα.

5 σχόλια:

trillian είπε...

Απιστευτο κόνσεπτ!!! Για την ακρίβεια ανατρίχιασα :D. Υποθέτω πάντα με έλκυε το μοτίβο των νεαρων-γυναικων-με-δυνάμεις-κάτω-απο-το-φεγγάρι (:P) αλλά όντως αυτό είναι πολύ ωραία ιδέα και πολύ δουλεμένη. Και μην ανησυχείς, δεν τα χεις παίξει...ακόμα :P.

Κι άλλο, κι άλλο! :D.

Lithonis είπε...

Στο προηγούμενο μήνυμά σου αναφέρεις ότι δεν υπάρχουν θεοί. Είναι εμφανές όμως ότι υπάρχει πολύ μαγεία στον κόσμο. Μάλιστα αυτή η Μαγεία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τις Λουάνες. Ο κόσμος με ποιο τρόπο βλέπει τις Λουάνες;
Τις βλέπει μέσω της αστρονομικής τους φύσης σαν δορυφόρους του κόσμου που βρίσκονται εκεί τυχαία
Τις βλέπει μέσω της αστρολογικής τους φύσης που επηρεάζουν τη μοίρα των ανθρώπων και των κοινωνιών;
Τις βλέπει σαν κάτι το μυστικιστικό; Έχουν κάποια θεολογική – δαιμονική χροιά;

Υπάρχει πάντα μόνο μια Λουάνη στον ουρανό (εκτός της ασημένιας);

Η ασημένια έχει κύκλο έξι μηνών. Αυτό σημαίνει ότι τρεις μήνες είναι μέρα και τρεις νύχτα; Όταν λες “ολόγιομη” σημαίνει ότι είναι ετερόφωτη; Υπάρχει και ήλιος;

Και κάτι ακόμα. Οι κόρες της Λουάνης ανήκουν στους θρύλους. Γιατί αυτό από τη στιγμή που κάθε έξη μήνες μεσουρανεί η Ασημένια; Είναι θέμα πολιτικής επιβολής (λόγω ισχύος), τύχης ή κληρονομικότητας;

Οι δυνάμεις που κληροδοτούνται στις κόρες δίνονται μόνο αν η γέννηση τύχει κατά την πανσέληνο (πανλουάνη;;; ), κατά την μεσουράνηση της Λουάνης ή από ανατολής μέχρι δύσης αυτής;

Σε ζάλισα ε; Μάλλον πρέπει να εμβαθύνεις περισσότερο στις ταξιδεύτρες και τις Λουάνες σε επόμενα post σου μιας και έχεις κάνει τόση δουλειά.

Nienor είπε...

Τις τρείς πρώτες ερωτήσεις θα στις απαντήσει το επόμενο ποστ νομίζω.

Υπάρχει πάντα μία μόνο Λουάνη στον ουρανό, ναι. Όταν δύει η Πρίμια ανατέλλει η Σεκούια κτλ.

Το ότι η ασημένια ανατέλει μία μόνο φορά στο εξάμηνο δε σημαίνει πως είναι τρεις μήνες νύχτα, όχι. Απλά ο κύκλος της είναι έξι μήνες και δεν είναι αυτόφωτη, είναι ακριβώς η δικιά μας σελήνη.

Ήλιος βεβαίως και υπάρχει, είναι κι αυτός θυληκός (πάλι βεβαίως, όλα τα ουράνια σώματα είναι θηλυκά :P) και τον λένε Ράουρα. Η μέρα και η νύχτα είναι ακριβώς όπως και οι δικές μας. Απλά αυτοί εκεί μετράνε τον χρόνο αλλιώς και δεν έχουν και εβδομάδα, ένας μήνας ας πούμε είναι 3 δεκαήμερα. Η άνοιξη και το καλοκαίρι αποτελούν "μία εποχή".

Όσον αφορά τη "χάρη" τους τώρα, έχω δύο απαραίτητες προϋποθέσεις: να έχουν συληφθεί οι κόρες στο φως τους και να έχουν γεννηθεί σε αυτό. Υπάρχει μία τρίτη την οποία δεν ξέρει κανείς (ούτε κι εγώ, επειδή ακριβώς δε μου χρειάστηκε). Το έχω κάνει κατά αυτό τον τρόπο επειδή δε θέλω να μπορούν να γίνουν Ταξιδεύτρες χμμμ... επίτηδες ας πούμε.

Και όταν είναι ολόγιομη δεν είναι πανλουάνη :P αν και έχει πλάκα δεν το είχα σκεφτεί έτσι καθόλου.

Φυσικά και δε με ζάλισες, σε ευχαριστώ πολύ που διαβάζεις όπως και για τα καλά σου λόγια και το ενδιαφέρον. :)

Heiron είπε...

Δεν ειναι "πανλουάνη" αλλα "παλλουάνη". ;)

Rakuneta είπε...

re esi exw mia aporia...

ta onomata pws ta skeftese? enoiologika? me vasei kapoies idiotites?

exw mageytei... pragmatika...
i ginekeia ontotita se olo tis to megaleio...